© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2015

SHRA Skellefteå hade på onsdagen innan helgens tävlingar i Fällfors lite förhandsvisning på Solbacken och Biltema parkeringen. Jag fick tillfälle att växla några ord med hemmaförarna Jörgen Holmgren och Joakim Backman. Joakim visste inte om det skulle bli något tävlande för honom. Han väntade på delar till bilen och tiden började rinna iväg. På parkeringen fanns också Skellefteås hopp i Juniordragster, Wilma Lindberg med Pappa Roger.

Jörgen var på gott humör och förväntasfull inför tävlingarna. Det hade gott bra på den senaste tävlingen i Piteå. Då körde han Pro ET. Nu inför Fällfors har han gått upp en klass till Super Pro ET och hade satt på en stoppskärm på Lillbil´n enligt föreskrifterna. Han berättade för mig om Anglian, motorn och allt som krävs för att lyckas. Han fick mig att inse att det är mer i Dragracing än bara en snabb reaktion. Dragracing är lite som bowling. Det är först när du kan slå strike på strike som det börjar hända någonting. Du måste ha en rutin. Det är mycket som ska stämma. Det är nu första säsongen för Jörgen som förare efter 20 år i garaget. Dags att visa var skåpet ska stå.

Daniel Eriksson skrev i Norran den 10 juli veckan innan tävlingarna:

...Anders Brännström (klubbkompis med Jörgen) fick i Piteå erfara hur små marginalerna kan vara i sporten. I klassen Super Comp körde sex förare i mål inom ett spann på nio tusendelar. Brännström tog sig vidare som trea. Sedan åkte han ut i första elimineringen.

– Jag vann starten med sex hundradelar, men vi måste vara över 8,9 sekunder i mål och där körde jag fem hundradelar för fort, berättar Brännström.

Klubbkompisarna Jörgen och Anders från Holmgren Racing har lagt upp lite godis på YouTube som ger lite gåshud.

 

Ford Anglia, e85 2.0 Pinto Turbo 
Best ET 8.91-240km/h
Volvo 142, 16v Methanol Turbo 
Best ET 7.63-282km/h 

Wilma Lindberg är 15 år och tävlar i klassen Juniordragster. Wilma har tävlat sedan hon var 9 år. Hennes Pappa Roger berättar att han har ett förflutet som förare själv, men nu coachar, mekar och servar han Wilma och hennes Wild Child. Juniordragsters tävlar i två klasser Stock Jr/s och Modified Jr/m. Wilma tävlar i Jr/m. Sluthastigheten är närmare 140 km/h och breakout (den tiden du inte får gå under) ligger omkring 8 sek. Banan är 201 m.

När Wilma tävlade i Piteå helgen innan Fällfors diskvalificerades hon i elimineringen. Hennes tid var satt till 8,00 sek och hon körde på 7,97 sek. Tre ynka hundradelar för fort. Både Pappa Roger och Wilma var nu inställda på revanch. Lovande väderleksrapporter och hemmaplan kanske skulle hjälpa.

Det gick också betydligt bättre på Fällforsbanan för Wilma och hon tog sig till semifinal. Anders Brännström åkte ut i första elimineringen med sin Volvo 142 och likaså Anglian med Jörgen bakom ratten eliminerades av Hampus Staflunds Funny Car. Hampus blev Top Eliminator i sin klass och gav Skellefteå en vinnare i alla fall.

EDRS - European Drag Racing Series

Tävlingar i Sverige organiseras i serier av EDRS. Tävlingslicenser för att tävla i Sverige utfärdas av Svenska Bilsportförbundet, som också sköter om regelverket kring tävlingarna. Licenser för Europa utfärdas av FIA - Federation Internationale de l'Automobile. Klassifisering och tävlingsregler har sitt ursprung i NHRA - National Hot Rod Association, som regelerar tävlingarna i USA. Regelverket har översatts och anpassats efter Europeiska respektive Svenska föhållanden. En Svensk förare, Jonnie Lindberg, satte nyligen ett världsrekord i klassen Top Alcohol Funny Car i NHRA. Heatet filmades i Charlotte USA och publicerades på YouTube den 29 mars i år. Kommentatorn är helt till sig.

 

Competition Eliminator

Klassen är baserad på index och har inte något breakout, tidsgräns som inte får underskridas på grund av säkerhetsklassning. Klassens handikappsystem tillåter en stor variation av fordon. En tung bil med liten motor kan möta en lätt bil med stor motor på lika villkor. Dragsters, altereds, street roadsters, coupes, sedans, front-engine nostalgia dragsters, sport compact cars och trucks. Först över mållinjen är vinnare. Index är satt efter ett ideal för fordonstypen. Klassen har 52 olika index som gäller i hela Europa och ett index som bara gäller i England.

Jens Eklund och hans Audi tävlar med indexklass DT/A. DT/A körs mot index 8,17 för 1/4-mile. Jens vann på Fällfors och tog hem hela serien.

Stock Superstock - S/SS

 I Sverige körs Stock och Super Stock i en gemensam klass, medan det i USA körs i två separata klasser. Klassen är uppbyggd kring NHRA:s regler.
För 1960 eller senare årsmodell fabriksbyggda personbilar och vissa sportbilar. Alla bilar måste vara fabriksbyggda och tillgängliga för allmänheten via bilhandlare. För stock gäller det att man tillverkat minst 500 bilar av aktuell modell och för Super Stock är det minst 50 bilar som gäller. 

Nedan sammanställningen av 2015 års S/SS serie.

Ovan till höger Leif Lindman och till vänster Christer Lidberg. Nedan lyfter Leif Lindman och Anders Eriksson sina framvagnar i starten.

Pro ET - PET

Avsedd för fordon med hel kaross och fungerande dörrar, Funny  Cars, samt öppna Altereds och Dragsters. Körs i bracketform (Bracked Racing), ett handikappsystem med ett individuellt valt dial-in. Dial-in är en uppskattning eller medelvärde av ekipagets ET, Elapsed Time; den tid som klockas från det att fordonet lämnar startplattan tills den har passerat mållinjen. För PET ska dial-in hamna mellan 9,00 – 14,99 sek för en 1/4 mile. Ditt valda dial-in ska tydligt framgå på fordonet och sätts i relation till motståndarens vid starten. Den med högst valt dial-in startar först och får på så sätt ett försprång. Det betyder att fordon med olika förutsättningar kan tävla mot varandra på lika villkor. På Kim Månssons bil nedan syns tydligt hans valda dial-in; 11,20.

Kim Månssons läckra Dodge Challenger tävlade i Pro ET och vann på Fällforsbanan sin klass. Slutade åtta totalt. I tabellen ser vi också Skellefteåsonen Jörgen Holmgren, som tog poäng i Piteå, men som gick upp till Super Pro ET inför Fällfors.

Super Comp - S/C

Klassen är avsedd för Dragsters, Funny Cars samt Altereds typ 1 och typ 2. Körs mot ett index på 8.90.

Solefteåtjejerna Matilda och Amanda Sjöström i Fast Girls Racing Team har hängt på stripen sedan de var barn. Pappa var arrangör och säkerhetschef på Sättnabanan i Sundsvall och när han köpte en Juniordragster till tjejerna blev drömmen verklighet. 2006 hade tjejerna för första gången fått prova på JR-dragster och redan till hösten samma år körde de upp för licenser. Matilda var då 10 år och Amanda skulle fylla 9 år. Den egna JR-dragstern blev klar till säsongen 2007 och sedan har det bara rullat på. Sedan 2013 har bägge tjejerna Supercomplicens och delar på en S/C Dragster. Inför säsongen 2016 har en ny bil köpts in till teamet, en S/C Camaro. Mer om teamet finns att läsa på deras hemsida.

Gideon Liljegren i sin Cheva eliminerade Amanda, men i finalen fick han stryk av en annan tjej; Kristina Nygren. Efter samtliga tävlingar kunde ändå Gideon gå ut som vinnare i Super Comp serien 2015. Se hela listan nedan.

Joakim Backström ovan till höger var fortfarande på fredagen tveksam till om det skulle bli någon start, när han satt i förarsätet bakom den väldiga Mopar Hemin och väntade i depån. Såg honom aldrig på banan, så det blev nog ingenting denna gång. På facebook såg jag sedan ett inlägg av Joakim; -Tyvärr har det strulat med delar till motorn men nästa sommar då JÄVLAR.

I depån pågår ett ständigt skruvande, men de flesta har tid att växla några ord med en nyfiken besökare och de hårda orden på skylten är nog mer en kul grej. Ute i Europa är konkurrens och prispengarna större och där är man inte lika tillåtande och släpper inte gärna in obehöriga på grund av risken för spionage har jag hört. Här känns det åtminstone som stämningen är god och att teamen gärna delar med sig av sina erfarenheter, men en och annan hemlighet har de nog.

Något som ser helt galet ut på stripen är de supertrimmade snöslotrarna som far iväg som skållade troll. Det ser helt crazy ut och helt livsfarligt, men är förmodligen inte så farligt som det ser ut. Frode Paulsen i blågul scooter nedan tog sig hela vägen till final, men förlorade där mot Sven Arthur Jensen.

Super Pro ET - SPET

För SPET gäller samma regler som för PET, men dial-in är satt till mellan 6,00 – 8,99 sek. Fordonen i den här klassen kommer upp i sluthastigheter som kräver en bromsskärm. Det krävs på alla fordon med sluthastighet över 240 (200)* km/h. För fordon i säkerhetskategori Advanced ET krävs dubbla bromsskärmar i enlighet med den 20 sidor tunga kravspecifikationen från Svenska Bilsportförbundet; Säkerhetsindelning ET Dragracing 2015.

*Beroende av banlängd; 1/4 engelsk mil, 402,336 m eller inom parentes 1/8 engelsk mil, 201.168 m

Hampus Staflund ovan till vänster och nedan med sin Funny Car blev Top Eliminator i sin klass på Fällfors och slutade trea totalt. Jörgen får invänta nästa säsong och se vad han kan göra i den nya klassen. Tog poäng i sin första repa, så det lovar gott.

Super Gas Bike - SGB

Klassen är avsedd för motorcyklar av modifierad standardkonstruktion. Breakout är 9.50 sekunder på 1/4 mile och 6.20 sekunder på 1/8 mile. 

Stefan Gärdskog ovan tog sig vidare till eliminering.

Pro Street - PS

Här tävlar bilar av typ doorslammer med fritt chassi och kaross men med fjädring på alla fyra hjulen. Föraren får inte vara mittplacerad i bilen. Dragsters, funnycars och altereds är inte tillåtna. Klassens Break Out är 4.80 sek på 201 meter och 7.60 sek på 402 meter. Kvalvända som körs snabbare stryks.

Det blev klasseger för Lars Berglund i sin vilda Camaro.

Super Gas - SG

Klassen är avsedd för bilar med skärmar över alla hjul, huv, grill, tak, vindruta och fungerande dörrar. Sedan, sportbilar, kupé, kombi, roadsters, vans och pick up tillåtna. Grill kan ersättas med täckande panel. Altereds utan skärmar, Dragsters och Funny Cars förbjudna. Körs mot ett index på 9.90.

Mor och dotter till final i Super Gas

Angelica Larsson gick till final där hon mötte Mamman Annika. De två Moratjejerna har fajtats på stripen ett tag nu. Mamma Annica var med och startade Nordic Pro Street Cup på Tallhed och 1989 tog hon både förar- och funktionärslicens. Dottern började med JR Dragster när hon var 11 år och körde modified som 15-åring.

Rolf Berglund STF/8 och Fredrik Brodin STH/560 körde bäst av tre i klassen Street. Rolf vann. Hans bästa var en ET på 8,515 och 250,32 km/h.

Street är avsedd för bilar med skärmar över alla hjul, huv, grill, tak, vindruta och fungerande dörrar. Sedan, sportbilar, kupé, kombi, roadsters, vans och pick up tillåtna. Altereds utan skärmar, Dragsters och Funny Cars förbjudna. Körs mot index.

När andra längtar efter sol och bad när sommaren nalkas ser jag fram emot en regnfri dag på stripen. Det är helt magiskt.
Vi ses nästa sommar!

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2015